- Assalouyeh News – پایگاه خبری شهرستان عسلویه - http://assalouyehnews.ir -

نوروز ۹۱ با طعم گرد و خاک

معصومه حیدری با اظهار گلایه‌ به دلیل آلوده بودن هوای استان افزود: این روزها هوای استان بسیار آلوده است، به گونه‌ای که ذرات معلق در هوا زیادتر از حد استاندارد بوده تا جایی که حتی تنفس به سختی انجام شده و گاهی با سوزش گلو و تنگی تنفس همراه است.

چند سالی است که پدیده گرد و غبار یا به اصطلاح ریزگردهای عربی برای مردم شهرستان پلدختر به معضلی بزرگی تبدیل شده است.

به گزارش ایسنا، مردم این شهرستان طی چند روز گذشته شاهد شدت یافتن پدیده گرد و غبار در آسمان خود هستند، به گونه‌ای که تردد عادی در معابر عمومی با مشکل مواجه شده و تنفس در هوای پلدختر به دهان مزه خاک می‌دهد.

یکی از مردم پلدختر می‌گوید: بی‌شک تبعات ناشی از گرد و غبار اندک اندک در حال بروز و ظهور در زندگی مردم این شهرستان است.

علی امیری به ایسنا، گفت: این پدیده در حالی در پلدختر شکل گرفته که اغلب مردم به علت فرا رسیدن عید نوروز در حال خانه تکانی هستند، پدیده گرد و غبار دیگر آن‌چنان شدت یافته که اغلب روزهای سال به ویژه درسال جاری وضعیت برای مردم این شهرستان به امری عادی مبدل شده است.

وی یادآورشد: استمرار و شدت این فاجعه زیست محیطی گسترش یافته و تاثیرات آن نیز روز به روز در حال آشکار شدن است، شدت این پدیده زندگی عادی مردم را مختل کرده و مردم از مضرات این میهمان ناخوانده در امان نیستند و استنشاق هوای آلوده به ذرات گرد و غبار سبب نفوذ ذرات ریز به کیسه‌های هوایی ریه‌ها شده و این عمل باعث اختلال در عملکرد اکسیژن رسانی ریه به بافتها به خصوص قلب می‌شود.

اسدالله پارسایی، یکی دیگر از این شهروندان نیز با بیان اینکه افرایش بیماریهای قلبی و عروقی، مشکلات حاد تنفسی، مشکلات متعدد برای بانوان باردار و نوزادان، اختلال و بروز ناراحتی‌ها، سردردهای بی مورد، ضعف جسمانی و مشکلات روانی و افسردگی از جمله صدمات جسمی ناشی از این پدیده است که متاسفانه هر روز بر توسعه آن افزوده می‌شود، گفت: مشکلات متعدد اقتصادی که تاکنون از دید بسیاری از مسئولان و مردم پنهان مانده نیز در حال نمایان شدن است، به عنوان مثال می‌توان به خسارات جباران‌ناپذیر کشاورزی و باغی و حتی تولید عسل ناشی از این پدیده اشاره کرد.

وی بیان کرد: از آنجا کشاورزی در پلدختر رونق دارد و بخش عمده‌ای از درآمد سرانه مردم این شهرستان از این راه است و امرار معاش مردم شهرستان از محل کشاورزی بوده، لذا هرگونه صدمه و آسیبی بر پیکره این بخش به طور مستقیم بر اقتصاد مردم شهرستان لطمه وارد می‌کند، خشکسالی نیز به مشکلات عدیده این بخش اضافه شده و باعث کاهش تولید و کیفیت برخی از محصولات باغی و کشاورزی و حتی عسل شده است.

یک کارشناس مسائل زیست محیطی نیز می‌گوید: اگر هیچ‌گونه اقدامی در این راستا صورت نگیرد، با توجه به روند رو به رشد تخریب محیط زیست و افزایش بیابانهای همسایه ایران، روز به روز بر میزان این آلودگی افزوده می‌شود.

معصومه حیدری با اظهار گلایه‌ به دلیل آلوده بودن هوای استان افزود: این روزها هوای استان بسیار آلوده است، به گونه‌ای که ذرات معلق در هوا زیادتر از حد استاندارد بوده تا جایی که حتی تنفس به سختی انجام شده و گاهی با سوزش گلو و تنگی تنفس همراه است.

وی با بیان اینکه این مهم اثرات بسیار زیادی بر سلامتی مردم به ویژه کودکان، بیماران قلبی عروقی، سالمندان و زنان باردار دارد، اظهار کرد: آلودگی به حدی است به هیچ وجه نباید از منزل خارج شد.

این کارشناس با تاکید بر اینکه باید راهکار جدی جهت کنترل آلودگی هوا به خصوص ریزگردهای عربی انجام شود تا منشاء آلودگی به طور کامل شناسایی شود، بیان کرد: باید مالچ پاشی در این مناطق بحرانی و کانون تولید گرد و غبار با همکاری کشورهای منطقه صورت گیرد.

این کارشناس مسائل زیست محیطی ادامه داد: در سالهای گذشته با توجه به همکاری کشورهای منطقه در امر مالچ پاشی این موضوع گرد و غبار در استانها به این شدت نبود، اما به علت سهل‌انگاری در این راستا مردم استانهای غربی و جنوب غربی ایران با این معضل دست و پنجه نرم می‌کنند.

امین آزادبخت، یک فعال زیست محیطی لرستانی نیز با بیان اینکه متاسفانه امسال زودتر از سالهای گذشته پدیده گرد و غبار وارد استان شده و به گفته مسئولین ذیربط این پدیده از بیابانهای کشورهای عربی مهمان ماست، اظهارکرد: معتقدم همه این گرد و غبارها از کشورهای عربی وارد نشده و حتی کانونهای تولیدی ریزگردها در کشور وجود دارد که متاسفانه دستگاههای مرتبط در این مورد اظهار نظر نمی‌کنند.

وی با تاکید بر اینکه جدای از این مشکل که دامنگیر استان شده و تبعات و زیانهای فراوانی به شهروندان وارد کرده است، گفت: عدم ارائه آمار صحیح غلظت گردو خاک به نوبه خود موجب فشار روانی بر مردم شده و نمی‌دانم چرا وضعیت هشدار اعلام نمی‌کنند؟!

این کارشناس با بیان اینکه در این بازه زمانی که اکثر مردم برای خرید عید به بیرون از خانه و مراکز خرید مراجعه می‌کنند، مطمئنا افراد در معرض خطر بیشتری هستند، ادامه داد: یکی از دلایل به وجودآمدن این معضل کم شدن پوشش جنگلی و خشک شدن تالابها در استان و تغییرات اقلیمی هستند که عوامل مختلفی در آن دخیل هستند.

وی با اشاره به عدم تامین معیشت اقتصادی مردم، جایگزینی چوب درختان به عنوان سوخت، عدم اطلاع کافی جامعه از اهمیت جنگلهای منطقه، کشاورزی بی‌رویه و عدم اجرای قوانین قضایی در این راستا و… گفت: متاسفانه بعضی از دستگاههای نظارتی به جای فرهنگ سازی و آموزش جنگل نشینان و سایر افراد جامعه بیشتر به فکر فعالیتهای تبلیغاتی و هیاهوی رسانه‌ای جهت مثبت جلوه دادن مجموعه کاری خود هستند.

آزادبخت با بیان اینکه تابستان امسال در جلسه هم‌اندیشی تشکلهای زیست محیطی استان اعلام شد که اعتباری برای خرید ماسک فیلتردارجهت توزیع رایگان بین اقشار جامعه به سازمان محیط زیست اختصاص یافته است، افزود: متاسفانه تاکنون این مهم محقق نشده است.

وی با بیان اینکه پوشش جنگلی و مرتعی استان در حدود ۲ میلیون هکتار است، به پارک ۱۴ معصوم (ع) اشاره کرد و گفت:اگر چه این فعالیت قابل تقدیر است و برکات فراوانی برای شهر خرم آباد به وجود خواهد آورد، اما غفلت از سایر منابع و اراضی جنگلی تبعات نگران کننده‌ای برای استان خواهد شد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان نیز گفت: در استان لرستان مردم ۷۷ روز آلوده را پشت سر گذاشته‌اند.

مهندس بازگیر افزود: میانگین آلودگی هوای لرستان در برخی روزها ۷۴۰ میکروگرم بر متر مکعب شده، در حالی که میزان استاندارد آن ۱۵۰ میکروگرم برمترمکعب است.

وی بیان کرد: به منظور آلودگی بیش از حد مجاز جهت حفظ سلامت مردم باید تمهیداتی اندیشیده شود، امسال در استان مردم ۷۷ روز آلوده را پشت سر گذاشته‌اند.

طاهری مقدم، رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان نیز با نگران کننده ارزیابی کردن آثار گرد و غبار گفت: این پدیده هم در چنارهای شهری و هم در بلوطهای کوهستانی تاثیر مخرب دارد.

طاهری با اشاره به خسارت ۱۵ درصدی ریزگردها به جنگلهای استان گفت: هم اکنون ۱۵ درصد جنگلهای لرستان در معرض خشک شدن هستند که بخشی از آنها نیز خشک شده‌اند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان ادامه داد: با این تفاسیر هم اکنون ۷۰ هزار جنگل در استان به دلیل هجوم ریزگردهای عربی یا خشک شده یا در حال خشک شدن هستند.